Hvad lærer du ved tirsdagsspillene?

 

Hvad får du lært gennem tirsdagsspillene?

Stil gerne spørgsmål til hjælperen under spillene.

Før starten på en runde

I Odense Eventyr Golf (OEG) benævnes de spillere som udgør en start med samme starttid og sted for ”En bold”. I nogle klubber, andre steder i landet, bruges benævnelsen ”En flight”. I det følgende bruges alene benævnelsen ”En bold”. En bold kan bestå af 2-4 spillere.
Tjek at du har Pitchfork og markeringsmærke med.

Bekræftelse af starttid
Alle spillere skal have bekræftet deres starttid og udskrevet scorekort i Golfbox inden man møder op på 1. Teested. Starttiden skal være bekræftet senest 15 minutter før den bookede tid, da tiden ellers frigives til andre spillere. Hvis en spiller har booket tid (I Golfbox) for hele bolden, kan vedkommende også bekræfte tiden for alle samt udskrive scorekort for de andre i bolden. Har man imidlertid booket sig ind på en tid, oprettet af andre man gerne vil spille med, skal man selv bekræfte tiden og udskrive eget scorekort.

Udskrivelse af scorekort
Når scorekort udskrives, vær da opmærksom på at vælge den rigtige bane / sløjfe (Syd – Nord – Vest – Pay
and Play).

Valg af Teested:
Vælg det rigtige Teested, før scorekort udskrives. I Odense Eventyr Golf benævnes Teestederne 51 – 54 – 59 og 64. På andre baner udenfor OEG kan benævnelserne være anderledes. Benævnelserne er udtryk for længden på hullerne. Som Kanin skal du altid vælge Tee 51. Når scorekortet er udskrevet medbringes dette til 1. Teested – Ved Tirsdagsspil for Kaniner skal det dog afleveres til Kaninlederne ved skranken i klubhuset (Samme etage som Shoppen).

Flere måder at begynde en runde på
Der er flere måder en bold kan starte en runde på. De mest anvendte er ”Løbende start” og ”Gunstart”.

Løbende start:
Løbende start vil sige, at starten foregår på Banens / Sløjfens 1. Teested, og på det tidspunkt som fremgår af scorekortet (Den tid du har booket). Vær klar på teestedet ca. 5 minutter før, så bolden kan slå ud (Begynde at spille) til tiden. Start før eller efter er ikke hensigtsmæssig, da det kan forstyrre andre boldes
forløb på banen. Er man fremme ved 1. teested mere end 5 minutter før starttid, kan den foran gående bold være ved at slå ud. Bevar da en rimelig afstand til den og forstyr den ikke, ved f.eks. at snakke.

Gunstart:
Gunstart benyttes ofte som start ved spil hvor det er hensigtsmæssigt at mange starter og slutter en runde på samme tid. Ved Kaninernes tirsdagsspil gøres dette, så vi efterfølgende kan samles i restauranten for socialt samvær.
Ved gunstart er starttiden den samme for alle bolde. Det betyder, at alle ikke kan starte på teested 1. Boldene fordeles over alle huller på banen / sløjfen. På en 9-hulsbane kan man således skulle starte på hul 5. Der spilles så frem til og med hul 9, hvorefter bolden fortsætter til hul 1 og frem til og med hul 4.

Gunstart kræver et par opmærksomhedspunkter:
• Det er meget vigtigt at starte til den angivne tid. Hverken før eller senere, da       dette giver kø i forhold til de andre bolde i runden.
• Når man går frem mod starthullets teested, kan det blive nødvendigt at krydse   andre huller. Der burde ikke være spillere / bolde på disse huller, men det vides   jo aldrig helt sikkert! Pas derfor på dig selv, når du skal krydse hen over hullet.
• Tilsvarende kan det blive nødvendigt at krydse huller på tilbagevejen fra sidst spillede hul. Vær også der opmærksom på, om nogen spiller på de huller der skal krydses. Det er mere sandsynligt at der er spillere derude nu, især hvis runden har taget længere tid end forventet.

Teesteder
Parkering af golfvogn:

Vognen sættes ved siden af teestedet i en god afstand dertil (4-5 meter eller mere). Der må ikke køres med vogn på selve teestedet.

Adfærd på teestedet:

Ved første teested, er det god etikette at hilse på hinanden i bolden og ønske god tur.
Første teested er banens farligste teested. Det er her de fleste ulykker sker. Mange skal lige lave lidt svingøvelser inden der skal slås ud. Vær sikker på, at du har nødvendig og sikker afstand til dine medspillere i bolden, hvis du gør det.
Ved første teested aftales det, hvem der er markør for hvem, og man bytter scorekort med ens markør. Det er markørens opgave at holde styr på antal slag, for den spiller i bolden, man er markør for. Brug eventuelt en tæller, kuglesnor eller andet, for ikke at glemme antal slag.
Udslag skal ske mellem markeringerne. Ikke foran og ikke mere end to køllelængder bagud.
Der findes skrevne og uskrevne regler for hvem der skal slå først ud, men almindeligvis anvendes disse ikke. Den spiller der først er klar, går på teestedet og slår ud. De følgende spillere i bolden holder sig klar, så der
ikke spildes tid, ved først at begynde på klargøring, når teestedet er forladt af den foregående spiller (Ready golf).
Ved brug af driver anvendes altid en tee. Ved jernslag er det også en god ide at anvende en tee, da dette skåner teestedet. Husk at fjerne din tee igen, da de ellers kan beskadige greenkeeperens maskiner. Er man uheldig og får slået bolden lidt frem, men ikke ud over teestedet, må bolden ikke anbringes på en tee, men skal spilles som den ligger.
Almindeligvis er det kun den spiller som skal slå ud, som opholder sig på teestedet. De andre bør stå ved siden af teestedet og bag den spiller som skal slå. Snak og støjende adfærd skal undgås.
Det er altid god sportsånd at holde øje med den bold som slås ud, og være spilleren behjælpelig med at se hvor bolden lander.

Læs mere

Start på runde

Start til tiden – Hverken før eller efeter!

Tee Off

Udslag fra Teestedet

Udslagsmarkering

Markeringer kan have mange udseender, men fælles er, at bolden skal placeres bag markeringen – Dog ikke mere end to køllelængder.

Startpistol

Bruges sjældent – Normalt er det et horn eller lignende eller bare et tidspunkt alle skal starte på ved Gunstart.

Teested

Klargøring til gunstart

Spil op ad fairway

Færdsel frem af banen:
Når alle spillere i bolden har slået ud, går man i retning af egen bold. Undervejs gør man sig tanker om, med hvilke værktøjer (Jern eller kølle) man bedst kommer videre med. Alle standser, så man ikke er længere fremme end den korteste bold. Dette gælder hele vejen op til greenen. Det kan være farligt at være foran den bold der bliver slået til. Hastigheden kan være over 200 km. I timen, så en hård golfbold med den hastighed kan forvolde betydelig skade. Er der træer eller andre forhindringer som bolden kan ramme, skal man være opmærksom på, at bolden kan sendes i andre retninger end lige frem – stadig med ganske betydelig kraft. Ikke blot skal medspillerne i bolden være opmærksomme på det, men også spilleren selv.  

Når man bevæger sig frem ad banen, er det vigtigt hele tiden at have sin vogn eller bag med sig, og hele tiden anbringe den, så man ikke skal gå tilbage for at hente den (Flow i spillet).

Slag på fairway:
Generelt skal bolden spilles som den ligger. Der er dog visse undtagelser – Nedenfor nævnes de hyppigst forekomne:
• Bolden ligger på et dæksel eller rist
• Bolden ligger delvist eller helt nede i banen som følge af våde og bløde baner
• I visse våde årstider kan baneudvalget have indført en lokalregel om ”Oplæg”
I ovenstående tilfælde markeres bolden og placeres indenfor et scorekorts afstand. Dog ikke nærmere flaget.

Der findes flere andre forhold, under hvilke bolden skal omplaceres. Se herom i golfreglerne.

Det er tilladt at tage indtil flere prøvesving forud for det egentlige slag. Af hensyn til flow i spillet, bør dette dog begrænses til maximalt 2 prøvesving. Af hensyn til banen, bør man så vidt muligt undgå at ramme græsset under prøvesving.
Inden du slår, er det vigtigt at sikre det kan gøres uden fare for foran gående. På de fleste huller er det rimelig let at se banens forløb. Bakker og vinkler på fairway kan dog forhindre udsynet væsentligt. Den der slår, har ansvaret for, at det kan gøres uden fare for andre. Lad være med at tænke, at jeg skal slå århundredets slag, for at ramme dem foran. Vent hellere til slaget kan foretages sikkert.
Selv de bedste kan slå et meget skævt slag, som går i en helt anden retning end tiltænkt. F.eks. kan det gå i retning af et andet hul, hvor der går andre spillere i en anden bold. Sker det skal der højt råbes FORE. De andre medspillere i bolden bør være behjælpelige hermed, hvis de ser det. Råb hellere FORE engang for meget, end engang for lidt.
Undertiden sker det under et sving, at man havde til hensigt at ramme bolden, men ikke gør det. Dette er et tællende ”Luft slag”. Hvis markøren står ved egen bold et godt stykke væk, er det ikke altid muligt at se om det var hensigten at ramme bolden. Den gode sportsmand vil altid gøre markøren opmærksom på, at
der var tale om et luft slag.
Når slaget er slået, sker det ofte at slaget har taget et græsturf med sig. Genplacer, om muligt græsset, og træd det ganske let ned.

Ligesom ved udslag fra teesteder, er det god sportsånd, at de andre spillere i bolden hjælper spilleren der slår, med at se hvor bolden lander.

Spil i bunkers:
Bunkers findes langs med fairways og omkring greens. Langt de fleste huller har sådanne. Er din golfbold landet i en bunker, så parker din golfvogn 4-5 meter fra bunkeren. Hvis der er tale om en green bunker, må der ikke køres med vogn mellem bunkeren og greenen, og vognen skal parkeres mindst 4-5 meter fra den bunkerkant der vender bort fra greenen.
Når du går ned i bunkeren, så gør det fra dennes laveste side, også hvis du derved skal gå gennem bunkeren. Det er vigtigt at beskytte bunkerens kanter, så undlad, om muligt, at træde på dem. Også når du skal op af bunkeren igen.

Det er ikke tilladt at lave prøve slag i bunkers. Laver du derimod prøvesving, må sandet ikke rammes. Efter at du har udført dit slag i bunkeren, skal denne rives så sandet er så plant som muligt. Ikke kun der hvor du har slået, men også der hvor du har gået. Riven skal efterlades i bunkeren, på tværs af hullets
spilretning, og uden at noget af riven er på græssets kanter. Det letter greenkeeperens arbejde.

Spil i rough:
Det sker at bolden slås ud i roughen. Det giver en del udfordringer:
• Det kan være svært at finde bolden igen. Når man når frem til det sandsynlige   nedslagsted, har man 3 minutter til at finde bolden. Det er spillerens eget ansvar at finde den, men det er god sportsånd som medspiller, at hjælpe med at søge.
• Undlad at tage vognen med ud i roughen, for ikke at ødelægge mere af den, end højest nødvendigt.
Golfvognen gør også mere gavn på fairway, idet bagfra kommende spillere da kan se, at du er derude.
• Hvis du allerede, ved slaget, kan se at bolden bliver svær at finde, kan det være en god ide også at spille en ”provisorisk bold”. Hvis man ikke, efter at have ledt, kan finde den første primære bold, kan den provisoriske bold bringes i spil – Godt nok med straf, men der spares tid ved ikke at skulle gå tilbage for at spille en ny bold, fra det sted man slog.
• Der må gerne laves prøvesving i roughen. Dog må dette ikke være i nærheden af bolden, så lejet derved forbedres. Bolden skal som udgangspunkt spilles som den ligger. Man må heller ikke presse et jern ned bag bolden. Dette betragtes også som en forbedring af boldens leje, og er forbundet med straf.
• Der er ofte buske og træer ude i roughen. Det er ikke tilladt at knække grene og lignende af, for derved bedre at kunne ramme bolden. Løse naturgenstande må fjernes, men det skal ske uden at boldens leje derved forbedres, eller at bolden flytter sig.

Greenkeeper på banen

Pas på ham – Han er der for din skyld!

Slag i vandet

Tilladt men svært – Måske bedre at tage lempelse med straf?

Bold i rough

Ser ud til at have et rimeligt leje!

Bunkerslag

 

Fejlplaceret rive

Ikke nok har den sikkert stoppet bolden så denne ikke faldt i bunkeren, men tænderne er også til fare for andre spillere, og endelig skal greenperen ud af sin maskine for at fjerne den. ØV!

Jo – Det sker!

Mere end almindelig svær at spille.

Spil ved, og omkring greens

Lukke igennem:
Det sker, at en bold bliver forsinket i spillet på banen. Hvis man gentagne gange skal lede efter en bold, eller at man af andre grunde kommer bagud i tid, skal man lukke en hurtigere bagved gående bold igennem. I tirsdagsspil for Kaniner gør vi det ikke, men er du ude at spille på egen hånd, skal du gøre det. På
Internettet er der flere gode illustrationer om, hvorledes man bedst lukker en hurtigere bold igennem.

Spil omkring greens
Området omkring greens består som oftest af forgreens (Tættere klippet græs end på fairway) samt bunkers (Greenbunkers). Det er sarte områder som skal beskyttes bedst muligt. Det er derfor ikke tilladt at trække en golfvogn mellem greenbunkers og selve greenen. Undgå også at køre med golfvogn på forgreens, også selv om det er længere at gå udenom.
Parker din golfvogn eller bag, så den står i retningen mod banens næste hul. Det sparer tid når hullet er færdigspillet og bolden skal gå frem mod banens næste hul.

Undgå at ramme græsset, hvis du laver prøvesving på forgreens.
Er din golfbold landet i en greenbunker, gælder samme forholdsregler som beskrevet under ”Spil i bunkers”.

Spil på greens

Når alle har fået deres bold på green, er det den spiller der ligger længst fra hullet, som skal putte først. Putte rækkefølgen er altid sådan, indtil sidste bold er kommet i hul. Det kan således godt være, at en spiller derved skal lave 2 put i træk. Da er det god sportsånd fra medspillerne at spørge om spilleren vil have en pause, og derved fravige rækkefølgen.
Det eneste sted på banen, hvor man ikke må ramme en andens bold, er på greens. Det er forbundet med straf at gøre det, hvis begge bolde var på green forud for puttet.
Vær meget omhyggelig med ikke at genere dine medspilleres spil på green:
• Vær stille når der puttes
• Gå ud af synsfeltet for den der er ved at putte
• Træd, så vidt muligt, ikke i dine medspilleres puttelinje (Fra bold mod flag)
• Dan ikke skygge hen over din medspillers puttelinje (Især om aftenen kan der være meget lange skygger)
• Står du med flaget i hånden fordi det er taget op, så sørg for at flaget ikke blafrer i vinden, og derved påvirker putterens koncentration. Nogle spillere vil altid have flaget op, andre ønsker det ikke. Der er ingen regler for dette, så man gør som den puttende spiller ønsker det.
• Marker din egen bold, hvis den ligger i puttelinjen, eller det er en mulighed at den der putter, ved et forfejlet put vil kunne ramme den. Hvis markeringen ligger i vejen for den der skal putte, kan markeringen flyttes til siden, f.eks. et køllehoved. Markeringen flyttes tilsvarende tilbage, når der er puttet.

Hvis der bemærkes nedslagsmærker på green, så skal de rettes op, uanset om det er ens eget nedslagsmærke. Der hvor bolden slår ned, bliver jorden under græsset komprimeret og det ødelægger græssets vækstbetingelser og i værste fald dør græsset. Brug en Pitchfork til at rette nedslagmærker op. Det gøres bedst ved at stikke Pitchforken ind på 4 sider af nedslagsmærket og trække den / presse den ind mod mærkets centrum. Dette danner ofte en lille tue som
efterfølgende trykkes let ned med foden eller putterens hoved.

Det er meget vigtigt at beskytte hullets kanter, så når bolden tages op, skal det ske uden at berøre hulkanten. Det gøres bedst, ved forsigtigt at trække flaget op. Bolden ligger så på en lille plade i bunden af flagstangen.

Efter sidste hul er spillet:
Husk at sætte eventuelt optaget flag tilbage i hullet.
Det er god etikette, at man efter sidst spillede hul, siger tak for spillet til sine medspillere i bolden.
Hullet forlades her efter til sikker afstand eller til klubhuset, hvor rundens resultater skal gøres op.
Scorekort udfyldes korrekt og underskrives af både markør og spiller. Markøren påfører sit DGU-nummer ved siden af underskriften.

Green

Flagets farve er oftest entydig i forhold til den sløjfe man spiller.

Golfhul

Pas godt på hullets kanter – Måske er det dig der næste gang mister en birdy fordi kanten er ødelagt!

Scorecard

Der findes mange forskellige typer scorecards. Spørg din hjælper hvordan det udfyldes. Princippet er stort set det samme på alle cards.